- Home
- Nieuwsbrieven
- Darmkanker
- Kunnen mannen ook baarmoederhalskanker krijgen?
- Kurkuma en curcumine
- Acupunctuur bij kanker
- Melanoom en vitamine D
- Preventie van kanker
- Radiotherapie of bestraling
- Keuze van behandeling
- Noten en pitten
- Pillen tegen kanker
- Oorzaken van kanker
- Kanker bij kinderen
- Bijwerkingen van de behandeling
- De keuze voor chemotherapie
- Experimentele kankertherapie
- Wel of niet opereren?
- *Aanmelden nieuwsbrief
- Wat te doen - 12 tips
- Wat zijn de doelen van chemotherapie?
- Leverkanker
- Over kanker
- Steun ons
- Over ons
- Actueel
Is zonnebrandcrème met een UV-filter goed?
Ja en nee. Verbranden is slecht en een ultravioletfilter helpt dat te voorkomen. Aan de andere kant moet de huid ook vitamine D kunnen aanmaken, en zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 15 verhindert dat voor 99 procent.
Maar er is ook nog de belangrijke vraag: welk ultravioletfilter bevat mijn zonnebrandcrème en is die stof veilig?
Er zijn twee soorten UV-filters:
- anorganische filters, zoals titaandioxide en zinkoxide. Deze blijven bovenop de huid zitten en reflecteren de UV-stralen.
- organische filters. Deze zijn meestal synthetisch en ze worden opgenomen in de huid. Ze absorberen de UV-stralen en geven de energie weer af in de vorm van warmte of infraroodstraling.
Er zijn de laatste jaren twijfels ontstaan over de UV-filters, vooral over een aantal organische filters. PABA (para-aminobenzoic acid of in het Nederlands para-aminobenzoëzuur) wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, sinds bekend is dat het DNA-schade kan veroorzaken.
Er zijn echter nog andere UV-filters waarover vragen zijn gerezen, zoals benzofenon, of oxybenzon, zoals benzofenon-3 wel genoemd wordt. Er zijn meerdere vormen van benzofenon die op de INCI-lijst van 1 tot 12 genummerd worden. Het zijn allemaal UV-filters of UV-absorbers, die cosmetische producten tegen UV-straling beschermen.
Andere UV-filters waar kritisch naar gekeken wordt, zijn octocryleen en ethylhexyl methoxycinnamaat. Een aantal organische UV-filters produceert onder invloed van UV-straling vrije radicalen. Die kunnen het DNA beschadigen, wat weer tot kanker kan leiden.
Anorganische filters lijken veiliger omdat ze niet worden opgenomen in de huid, maar dat betekent ook dat de crème als een witte waas op de huid blijft liggen. Dat vinden we niet mooi; zeker niet bij vochtinbrengende gezichtscrèmes, die tegenwoordig bijna allemaal een UV-filter bevatten. Om dat witte waas tegen te gaan, worden de deeltjes titaandioxide en zinkoxide kleiner gemaakt. Deze zogenaamde nanodeeltjes kunnen echter wel in de huid opgenomen worden, en dan kunnen ze mogelijk ook schade aanrichten.