Over kanker in Nederland
In Nederland wordt jaarlijks bij 86.000 mensen kanker vastgesteld. Kanker treft daarbij iets meer mannen (44.500) dan vrouwen (41.500). Bij ongeveer twaalf procent van de mensen was er al eerder een vorm van kanker vastgesteld. Per jaar wordt dus bij 76.000 personen voor het eerst kanker geconstateerd. Jaarlijks overlijden 40.000 mensen ten gevolge van kanker.
In Nederland lijden 400.000 mensen aan kanker. Met bijna 100.000 mensen die lijden aan borstkanker, is dit de meest voorkomende kankersoort. Veelvoorkomend zijn ook huidkanker, darmkanker en prostaatkanker.
We zien bij de ontwikkeling van kanker een toename van bijna 3% per jaar. De stijging heeft drie hoofdoorzaken. Het aantal mensen in de risicogroep (ouderen) neemt toe. De ontwikkeling van kanker neemt toe. En de mogelijkheden om kanker vast te stellen verbeteren.
De kans om kanker te overleven neemt langzaam aan toe. Ongeveer de helft van de patiënten geneest. De overlevingskansen variëren sterk per soort kanker. Verbetering van de kansen op genezing is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Hoe vroeger kanker wordt vastgesteld, hoe groter de kans op succesvolle behandeling.
Preventie is de meest belangrijke vorm van behandeling. Langzaam zien we de resultaten van preventieve maatregelen met betrekking tot longkanker. Longkanker, een kanker soort met lage overlevingskansen, komt de laatste jaren minder vaak voor. Het is zaak om de preventie van andere typen kanker ook door te zetten.