- Home
- Nieuwsbrieven
- Darmkanker
- Kunnen mannen ook baarmoederhalskanker krijgen?
- Kurkuma en curcumine
- Acupunctuur bij kanker
- Melanoom en vitamine D
- Preventie van kanker
- Radiotherapie of bestraling
- Keuze van behandeling
- Noten en pitten
- Pillen tegen kanker
- Oorzaken van kanker
- Kanker bij kinderen
- Bijwerkingen van de behandeling
- De keuze voor chemotherapie
- Experimentele kankertherapie
- Wel of niet opereren?
- *Aanmelden nieuwsbrief
- Wat te doen - 12 tips
- Wat zijn de doelen van chemotherapie?
- Leverkanker
- Over kanker
- Steun ons
- Over ons
- Actueel
Over radiotherapie of bestraling
Wat is bestraling?
De natuurkundige Wilhelm Conrad Rőntgen ontdekte in 1895 de stralen die later naar hem vernoemd zijn. Hij ontving hiervoor in 1901 als eerste de Nobelprijs voor natuurkunde. Deze rőntgenstralen werden al snel door medici ingezet, bijvoorbeeld voor het maken van foto’s van botbreuken. Het bestralen van huidtumoren volgde kort daarna.
Nadat Marie Curie in 1898 het radio-actieve element radium had ontdekt, werd ook dat gebruikt voor bestraling van kankergezwellen, al werd dat wel belemmerd door de zeldzaamheid en kostbaarheid van radium.
In de jaren twintig werd duidelijk dat radiumstraling en ook rőntgenstraling dodelijk konden zijn, soms pas tientallen jaren nadat de bestraling had plaatsgevonden. De Franse radioloog Henri Coutard ontwikkelde in de jaren dertig het systeem waarbij de bestraling opgedeeld wordt in fracties die over meerdere weken gegeven worden, zodat gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Dit systeem wordt nog steeds gebruikt.
De laatste twintig jaar heeft de radiotherapie een snelle ontwikkeling doorgemaakt, dankzij de verbeteringen in de apparatuur en de computers die de berekeningen van de fracties uitvoeren.