Wat is uitwendige bestraling?
Bij uitwendige bestraling, ook wel teletherapie genoemd, wordt de patiënt onder een stralingsbron geplaatst. Bestraling doodt de kankercellen.
De bestraling wordt voor iedere patiënt individueel uitgerekend. Er wordt rekening gehouden met de soort kanker en waar die zich bevindt, andere behandelingen en de algehele gezondheidstoestand van de patiënt. De meeste mensen worden van maandag tot en met vrijdag bestraald, met twee rustdagen in het weekend. Maar het komt ook voor dat er meerdere bestralingen op een dag plaatsvinden.
Sommige tumoren bewegen, door de ademhaling bijvoorbeeld, of ze worden van hun plaats geduwd doordat de blaas zich vult. De moderne apparatuur kan hier, door te scannen, allemaal rekening mee houden.
Als de tumor zich diep in het lichaam bevindt, wordt deze bestraald met twee, drie of vier stralen onder verschillende hoeken, om het omringende gezonde weefsel zo min mogelijk te belasten.
Voor de eerste bestraling wordt alles uitgebreid gepland met behulp van een simulator. Deze simulator neemt rőntgenfoto’s. De planning kan vrij lang duren, afhankelijk van de plaats die bestraald moet worden. Er worden lijnen met viltstift op de huid aangebracht, en sommige punten worden met tatoeage-inkt gemarkeerd. Die punten zijn blijvend. Soms wordt er een mal gemaakt als een lichaamsdeel volkomen stil moet blijven tijdens de bestraling. Bij bestralingen in het gezicht bijvoorbeeld, moet vaak een masker gedragen worden.
Vragen die u aan uw arts kunt stellen
- Hoe vaak moet ik naar de kliniek komen voor behandeling?
- Hoe lang gaat het alles bij elkaar duren?
- Hoe lang duurt iedere afzonderlijke afspraak?
- Hoe weet u waar u de straling precies moet richten?
- Gaat u het te behandelen gebied op mijn lichaam markeren?
- Zijn die markeringen blijvend?
- Wat moet ik doen als de markeringen voor mijn volgende afspraak afslijten?
- Heb ik een bestralingsmal nodig?
- Ben ik alleen als ik bestraald word?
- Wat zie en hoor ik tijdens de bestraling?
- Wat voel ik tijdens de bestraling?
- Wat moet ik doen als ik moet bewegen, omdat ik moet hoesten of jeuk heb bijvoorbeeld?
- Denkt u dat ik me goed genoeg zal voelen om op eigen houtje naar het ziekenhuis te komen?
- Moet ik in het ziekenhuis overnachten?
- Wat zijn de bijwerkingen en complicaties die ik kan verwachten? Zijn die te herstellen? Hoe lang duurt zo’n herstel dan?