- Home
- Nieuwsbrieven
- Darmkanker
- Kunnen mannen ook baarmoederhalskanker krijgen?
- Kurkuma en curcumine
- Acupunctuur bij kanker
- Melanoom en vitamine D
- Preventie van kanker
- Radiotherapie of bestraling
- Keuze van behandeling
- Noten en pitten
- Pillen tegen kanker
- Oorzaken van kanker
- Kanker bij kinderen
- Bijwerkingen van de behandeling
- De keuze voor chemotherapie
- Experimentele kankertherapie
- Wel of niet opereren?
- *Aanmelden nieuwsbrief
- Wat te doen - 12 tips
- Wat zijn de doelen van chemotherapie?
- Leverkanker
- Over kanker
- Steun ons
- Over ons
- Actueel
Targeted cancer therapies
‘Targeted therapies’ betekent ‘gerichte therapieën’. Dit zijn medicijnen die ontworpen zijn om gericht één of meer van de biologische processen te verstoren die kankercellen gebruiken om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Onder de targeted therapies vallen ook de stoffen die kankercellen het signaal geven om af te sterven.
Dit soort therapieën is nog vrij nieuw; ze bestaan pas sinds een jaar of vijftien en er wordt nog veel onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen en nieuwe toepassingen van bestaande medicijnen. Het grote voordeel van targeted therapies is dat ze niet giftig zijn voor het hele lichaam. Tot de late jaren negentig grepen vrijwel alle medicijnen in op het celdelingsproces; hierbij werden ook gewone cellen vernietigd.
Een voorbeeld van targeted therapy zijn de angiogenese-remmers. Angiogenese is het aanmaken van nieuwe bloedvaten; het lichaam doet dit bijvoorbeeld om wonden te helen. Tumoren gebruiken hetzelfde mechanisme om hun eigen bloedtoevoer te creëren waardoor ze beter kunnen groeien. De angiogenese-remmers verhinderen dat proces, zodat de tumor niet de kans krijgt om te groeien.
Ook bij targeted therapies blijft de mogelijkheid van het ontstaan van resistentie een probleem.