Gevarieerd dieet

Kanker behoort tot de meest gevreesde ziektes. Ondanks een overvloed aan wetenschappelijke gegevens, zijn veel mensen er zich niet van bewust hoe ze hun risico op het ontwikkelen van kanker kunnen verminderen. Uit cijfers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten blijkt dat maar liefst 80% te wijten is aan zgn. ‘vermijdbare’ factoren, en dus potentieel te voorkomen is. Daarvan hangt ongeveer 30% samen met roken. Ongeveer 40% is te wijten aan voeding en 10% aan andere factoren als te weinig beweging.
 
Daarmee is overigens niet gezegd dat het uw eigen schuld is als u kanker krijgt. Kanker ontstaat doordat er ergens in de celdeling iets misgaat. De precieze oorzaak daarvan is voor veel vormen van kanker meestal niet bekend. Een erfelijke aanleg kan een rol spelen, maar ook een bepaalde woon- of werkomgeving (het milieu, het grondwater, werken met kankerverwekkende stoffen etc.). Maar dat er een relatie tussen voeding en kanker is, wordt wel steeds duidelijker.

Wat kunt het beste eten en wat kunt beter laten staan als u de kans op kanker wilt verlagen?

gezonde voedingVariatie in wat u eet is enorm belangrijk. Eenzijdig eten is mede oorzaak van het toenemen van kanker. Zorg dagelijks voor voldoende groente, fruit en veel granen. Een goed en handig advies hierbij is om het volgende te eten als tussendoortje of als bijgerecht:

  • Kies voor voldoende fruit en groenten, tenminste 3 keer per dag.
  • Kies gezonde vetten (incl. Omega-3 vetten), vermijd verzadigde vetten.
  • Kies eiwit met verzadigd vet. Zoals vis, ei of nootjes.
  • Kies voor gezonde bronnen voor koolhydraten zoals granen, fruit en groenten.

Deze combinatie voeding draagt bij aan voldoende inname van vitamines. Er is geen aanwijsbaar vitamine dat kanker voorkomt. Wel is duidelijk dat de variatie in eten en vitamines, waarbij de nadruk ligt op groente en fruit, enorm bijdraagt aan het voorkomen van kanker.

Overdrijf niet in de zucht naar preventie en het innemen van zoveel mogelijk vitamines. Teveel is ook niet goed. Wanneer u twijfelt, overleg uw dieet dan met uw huisarts. Indien uw huisarts onbekend is met de werking van vitamines, neemt u dan een second opinion consult bij een arts die hier wel voor heeft doorgeleerd. Uw huisarts kan u verwijzen, of u kunt zelf een arts zoeken. Meestal zijn arts acupuncturisten, antroposofische artsen, homeopathische artsen goed op de hoogte van de aanvullende behandelmogelijkheden.