Kanker is een ernstige ziekte. We dienen ons gezamenlijk in te zetten om kanker te behandelen en om kanker te voorkomen. Gelukkig ondersteunen veel mensen Stichting Kankerbehandeling en –preventie in haar activiteiten. Stichting Kankerbehandeling en –preventie is voor de werkzaamheden geheel afhankelijk van de donaties van mensen zoals u en ik. Voordeel hiervan is dat de Stichting niet gebonden is aan belangen van medici, politiek, farmacie e.d. Alleen de belangen van de patiënten en de strijd tegen de kanker tellen.
Daarom worden de kosten bij Stichting Kankerbehandeling en –preventie zo laag mogelijk gehouden. De bestuursleden ontvangen geen vergoeding. Ook is er geen dure directie, geen dure accountants, geen dure medisch adviseurs, geen dure kantoren. Op deze wijze weet de stichting de kosten zeer laag te houden, ver beneden het niveau zoals dat – helaas – bij veel andere organisaties gebruikelijk is. Door goed op de organisatiekosten te letten kunnen de donaties maximaal besteed worden voor de
doelstelling.
De werving van donaties vindt plaats middels bijsluiters en via deze website. Omdat grote fondsenwervende campagnes zoals televisieshows en reclamespotjes bijzonder veel geld kosten, zult u Stichting Kankerbehandeling en -preventie dit niet zien doen. Er is voor gekozen om de fondsenwerving zo doelmatig mogelijk in te zetten, ergo: door de acceptgiro’s bij te sluiten bij onze overige communicatie. Op deze wijze blijven de kosten voor de fondsenwerving zo laag mogelijk.
Voor het stimuleren van medisch onderzoek en andere activiteiten van derden wordt een bestedingsreserve opgebouwd. Stichting Kankerbehandeling en –preventie is nog volop bezig met de opbouw.
Subsidieaanvragen kunnen worden voorgelegd en kunnen worden toegekend onder voorbehoud van beschikbaarheid van middelen. Met de verdere ontwikkeling van de organisatie zal ook concreet invulling gegeven kunnen gaan worden aan de pleitbezorging bij belanghebbenden zoals medici en (semi-)overheden, waarbij ook de samenwerking met andere organisaties zoals patiëntenorganisaties nader aangehaald kan worden. Hiervoor is een samenwerking nodig om de toegang tot zorg, waaronder vooral ook de aanvullende behandelingen voor kanker patiënten, als gevolg van het nieuwe overheidsbeleid niet in het gedrang te laten komen.
Omdat de stichting graag zo transparant mogelijk wil zijn, worden ieder jaar de jaarcijfers op de website gepubliceerd. Hier vindt u onder voorbehoud de jaarcijfers van Stichting Kankerbehandeling & Preventie van de afgelopen jaren.
De ontvangen donaties zijn toebedeeld aan 4 hoofdgroepen van activiteiten. De bestedingen aan de doelstelling; de kosten organisatie; de kosten fondsenwerving en de bestemmingsreserve. Het beleid van de Stichting legt de nadruk op het geven van patiënteninformatie. Het verspreiden van informatie over het behandelen en voorkomen van kanker is hoog nodig. Keer op keer blijkt dat mensen niet afdoende op de hoogte zijn over de risicofactoren van kanker, of over de mogelijkheden en rechten die zij hebben bij behandeling van kanker.
We hebben voor desk research gekozen omdat dit de meest doelmatige aanpak is om tot de beste patiënteninformatie en voorlichting te komen. Het heeft immers weinig zin onderzoek te gaan financieren indien dat onderzoek al heeft plaatsgevonden en is geverifieerd. Probleem is dat de resultaten van veel onderzoeken nog niet zijn aangewend in de algemene voorlichting. Met het desk research betrekken we ook deze onderzoeksresultaten en besparen we veel geld aan nieuw onderzoek.
Leefstijl is net als voeding en voedingsupplementen een belangrijke factor waar we zelf invloed op kunnen uitoefenen. Invloed waarmee we zelf kunnen bijdragen aan het voorkomen van kanker, een betere weerbaarheid tegen kanker of de behandelingen van kanker. De patiënteninformatie en voorlichting hebben zich om die reden sterk gericht op deze twee hoofdgroepen. Als derde hoofdgroep richt het beleid zich op behandelmogelijkheden en –keuzen. Het blijkt dat wanneer mensen zelf of in hun directe omgeving geconfronteerd worden met kanker zij vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de verschillende behandelmogelijkheden of van hun rechten, zoals de second opinion. Tijdige informatie hierover is van belang, zodat men in de moeilijke periode wanneer de kanker zich manifesteert zich op de behandeling kan richten en minder op het zich eigen maken van de voorwaarden om tot goede behandeling te komen.