Wat zijn de meningen over het nieuwe bevolkingsonderzoek?
In het voorjaar van 2015 heeft een aantal analisten geprotesteerd tegen de invoering van de nieuwe test. Deze analisten werken in de laboratoria waar de uitstrijkjes beoordeeld worden.
In de Volkskrant van 8 april 2015 worden de analisten geciteerd:
Niet alle gevallen van baarmoederhalskanker worden door het hpv-virus veroorzaakt en daardoor worden met de nieuwe test diagnoses gemist. Uit een studie, gepubliceerd op de website van het Amerikaanse genootschap van pathologen, blijkt dat bij acht procent van de gevallen van baarmoederhalskanker het hpv-virus niet wordt aangetroffen.
Bovendien worden met de huidige testmethode nu jaarlijks 50 gevallen van kanker van het
baarmoederslijmvlies ontdekt, een type kanker zonder hpv-virus. Zij wijzen erop dat door de
wijziging van het bevolkingsonderzoek 75 analisten hun baan kwijtraken, een verlies van expertise.
De Volkskrant liet ook een voorstander van het nieuwe onderzoek aan het woord:
Met geen enkele testmethode kunnen alle gevallen van baarmoederhalskanker worden opgespoord, benadrukt Chris Meijer, hoogleraar pathologie (VUmc). Er is veel bewijs, zegt hij, dat de objectieve hpv-test beter is dan de subjectieve beoordeling van analisten. Zo missen zij vaak de adenocarcinomen (die in de kliercellen ontstaan), die eenvijfde uitmaken van alle gevallen van baarmoederhalskanker.
Belangrijker nog, zegt Meijer: een gunstige uitslag van een hpv-test (dus geen afwijkingen aan de baarmoedermond) biedt meer zekerheid dan een goede uitkomst van een celonderzoek.
Het aantal gevallen van baarmoederhalskanker zonder hpv-virus is kleiner dan wordt beweerd, aldus Meijer. Hij vermoedt dat onderzoekers gevonden gevallen vaak ten onrechte als baarmoederhalskanker typeren, terwijl het om kanker van het baarmoederslijmvlies gaat. Die kan niet met een hpv-test worden opgespoord, zegt hij. Maar de sterfte is bij dat type kanker lager dan bij baarmoederhalskanker.
Twee maanden later stapte professor Meijer op als lid van de Gezondheidsraad, omdat hij verzwegen had dat hij zakelijke belangen had bij de ontwikkeling van de nieuwe test voor baarmoederhalskanker.
En de discussie gaat nog steeds voort. In maart 2016 werd bekend dat uit een onderzoek van het Jeroen Bosch ziekenhuis bleek dat er veel meer vrouwen met een HPV-infectie zijn dan verwacht. Daardoor kan het nieuwe bevolkingsonderzoek veel duurder uitvallen.
In een artikel in de Volkskrant van 3 maart 2016 kwamen weer voor- en tegenstanders aan het woord:
Zo’n tachtig kritische pathologen (eenderde van de beroepsgroep), die zich hebben verenigd in een actiegroep, grijpen de cijfers aan om invoering van de screening tegen te houden. Zij dringen aan op uitstel tot de kosteneffectiviteit opnieuw is berekend. Onder pathologen heerst verdeeldheid over de meerwaarde van de nieuwe testmethode. Sietske Riemersma, klinisch patholoog bij Laboratorium Pathologie Oost-Nederland: ‘Het kan nooit goedkoper als er straks veel meer vrouwen naar de gynaecoloog worden doorverwezen. Zij moeten die behandeling ook nog eens zelf betalen.’
En de voorstanders:
Meer hpv-infecties hoeven de screening niet duurder te maken, benadrukken hoogleraar Harry de Koning en epidemioloog Inge de Kok, die de komende maanden aan het Erasmus MC de kosteneffectiviteit herberekenen. De eerste ronde van het bevolkingsonderzoek kan duurder uitvallen, omdat dan meer vrouwen moeten worden behandeld, maar daarna kunnen de kosten snel terugzakken. Je vist, zeggen ze, in feite de vijver eerder leeg.