Wat is DCIS (ductaal carcinoma in situ)?
De soort borstkanker die overbehandeld wordt, is ductaal carcinoma in situ (DCIS). Ductaal betekent dat het gezwel zich in een melkgang bevindt; in situ betekent dat het zich niet uitbreidt. In veel gevallen zal het dat ook nooit gaan doen, en zonder de mammografie zou het nooit opgemerkt zijn. Het lastige is dat niet te voorspellen is of een DCIS wel of niet zal uitbreiden; dit leidt tot veel onnodige borstoperaties en -amputaties.
Veel hangt ook af van hoe het een en ander aan de patiënt gepresenteerd wordt. In oktober 2013 is er in JAMA Internal Medicine een verslag verschenen van een onderzoek waarbij 394 gezonde vrouwen de vraag voorgelegd kregen voor welke behandeling ze zouden kiezen bij DCIS: een operatie, medicatie of actief in de gaten houden.
Het antwoord van deze vrouwen werd sterk bepaald door hoe DCIS omschreven werd. Bij de term ‘nietuitbreidende kanker’ koos 53 procent voor iets anders dan een operatie; bij de term ‘borstlaesie’ was dat 66 procent, en bij ‘afwijkende cellen’ was dat 69 procent. Het idee wint terrein dat bij DCIS, net als bij prostaatkanker, een waakzame, afwachtende houding (dus regelmatig controleren maar niet meteen behandelen) het beste idee is. Immers, er bestaat een redelijke kans dat DCIS zich tijdens het leven van de vrouw nooit zal ontwikkelen tot een kwaadaardig stadium.
Tips
- Vraag altijd door wanneer er bij u borstkanker geconstateerd wordt, zeker als die via een mammografie is gevonden en u zelf nergens iets van merkt. Vraag wat voor gezwel het precies is, wat het risico is dat het gevaarlijk wordt, en wat de behandelmogelijkheden zijn.
- Vraag om een second opinion wanneer u de antwoorden op uw vragen niet duidelijk of niet overtuigend vindt.