Hoofd-halsgebied

Oorzaken
 
Roken van sigaretten of sigaren, en het gebruik van alcoholische drank zijn bij 90% van kanker van mond, keel, strottenhoofd en tong de oorzaak. Kanker in hoof-halsgebied komt zelden voor bij mensen die nooit roken of weinig alcohol drinken. De ziekte van Pfeiffer (Epstein-Barr virus) kan ook oorzaak van sommige tumoren in de neus-keelholte zijn.
 
Preventie
 
Het vermijden van het gebruik van alcohol en tabak is de beste maatregel om hoofd- en halskanker te voorkomen.
 
Symptomen

De symptomen van hoofd- en halskanker variëren met de plaats van kanker. Veel voorkomende symptomen waaraan kanker is te herkennen zijn:
Lymfomen: een pijnloze knobbel in de hals die gestaag groter wordt. Deze ontstaat wanneer halskanker van de mond, keel, strottenhoofd en schildklier zich uitbreidt naar de lymfeklieren in de hals, waardoor daar een knobbel ontstaat.
  • Een hardnekkige zweer of gezwel in de mondholte.
  • Heesheid, komt voor bij kanker van het strottenhoofd.
  • Bloed in het speeksel.
  • Moeite met het doorslikken van vast voedsel. Dit als gevolg van tumor in de hals.
  • Chronische oorpijn, ook wanneer er geen infectie (zoals griep, koorts) is.
Advies 
 
Wanneer u langer dan 2 weken een of meer van deze symptomen waarneemt, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Bij bloed in het speeksel, moet u echt niet langer dan een paar dagen wachten, en direct naar uw huisarts gaan.
 
Behandeling
 
De succeskans bij de behandeling van hoofd-halskanker is afhankelijk van de aard van de tumor, de plaats en de mate waarin de kanker zich al heeft ontwikkeld.
De behandeling bestaat vooral uit drie behandelmethoden die los van elkaar of in combinatie aangewend kunnen worden:
De behandelingen in het hoofd-halsgebied kennen extra risico’s. De nabehandeling heeft dan ook extra aandacht. Dit omdat het hoofd-halsgebied veel functies bergt zoals slikken, spreken, ruiken, eten enz. Het is belangrijk dat deze gewaarborgd blijven. Daarnaast heeft behandeling vaak cosmetische gevolgen.
Onderdeel van de (na)behandeling kan ook zijn logopedie, een diëtist, psychologische begeleiding en dergelijke.
 
Tips
 
Blijft u in een zo goed mogelijke conditie om aan uw herstel te kunnen werken. Om gewichtsverlies te voorkomen, dient u goed te blijven eten. Het helpt vaak om voedsel te nemen dat u lekker vindt en te variëren in hoe u dit bereidt. Kies calorie- en eiwitrijke voeding, zoals vlees, vis en kaas.
Als slikken moeilijk gaat of het kauwen is te pijnlijk, dan kunt u zacht of vloeibaar voedsel proberen, zoals roerei, en gepureerde groenten. U kunt fruit en groenten ook in de blender doen waardoor ze vloeibaar worden. U behoudt niet alleen alle vitaminen en mineralen, maar u kunt het eenvoudiger eten. Ook kunt u eten in sausjes doen om het slikken eenvoudiger te maken. Vermijd sterk gekruid of zout voedsel. Vaak is het makkelijker om in plaats van drie grote maaltijden meerdere kleine maaltijden of snacks over de dag te verdelen.